Dieta pszeniczna zaliczana jest do monodiet czyli diet jednoskładnikowych. Pozwala zrzucić od 0,5 do 1 kg dziennie.
Dietę pszeniczną najczęściej stosuje się przez okres od 3 do 12 dni. W tym czasie spożywa się tylko i wyłącznie gotowane ziarna pszenicy (w dowolnej ilości). Bez ograniczeń można również jeść liście sałaty. Wszystko popija się ciepłą wodą. Jeśli ktoś jest cały czas głodny, to dodatkowo może zjeść gotowane warzywa.
najlepiej jest do tego celu korzystać z pszenicy bio, zakupionej z pewnego źródła. Diety nie powinny stosować osoby uczulone na gluten. W wielu przypadkach dieta pszeniczna daje zaskakująco dobre rezultaty przy zrzucaniu wagi. Jako skutek uboczny może pojawić się także poprawa stanu cery i włosów.
Dietę pszeniczną najlepiej stosować na przełomie kwietnia i maja. Po jej zakończeniu najpierw spożywa się warzywa, a po kilku dniach nabiał i mięso.