Omawiana dieta prowadzi do szybkiego spadku wagi (ok. 5 kg w ciągu 2 tygodni), ale jest bardzo monotonna. Jej podstawą są jajka i warzywa.
Przez pierwszy tydzień jemy od 4 do 6 jajek dziennie, popijając je 2 litrami płynów (kawy, herbaty, niegazowanej wody mineralnej, herbatek ziołowych). Jajka spożywamy w połączeniu z warzywami, które dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów i witamin. Warzywa zawierają też błonnik, który warunkuje ruchy robaczkowe (perystaltyczne) jelit. Błonnik ułatwia wypróżnianie, eliminuje zaparcia, usuwa kwasy, metale ciężkie i wolne rodniki. Spotykamy go w chlebie razowym, warzywach, otrębach, grubych kaszach, świeżych owocach. Te ostatnie jednak są zabronione w Diecie Kliniki Mayo. Podobnie jak produkty zbożowe.
Niektórzy fizjolodzy żywienia uznają Dietę Kliniki Mayo za niekorzystną dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim uboga jest małokaloryczna i prowadzi do niedoboru składników mineralnych i witamin. Uzyskiwany błyskawiczny spadek wagi, powoduje zmęczenie i osłabienie organizmu.
Przykładowy jadłospis na I tydzień:
Śniadanie
– 2 jajka na twardo, filiżanka kawy
Obiad
– 2 jajka na twardo, 200 g ugotowanych warzyw
Kolacja (do wyboru)
– 2 jajka na twardo, 3 liście sałaty z odrobiną oliwy z oliwek
– 150 g pieczonego mięsa, główka sałaty z sokiem cytryny
Przykładowy jadłospis na II tydzień:
Śniadanie
– 1 kromka chrupkiego pieczywa, filiżanka kawy
Obiad
– 150 g mięsa smażonego, 150 g startej marchewki z sokiem z cytryny
Kolacja
– 2 jajka na twardo, 150 g jogurtu
– 100 g chudej szynki, 150 g jogurtu.