Wiosną i jesienią nasilają się objawy związane z chorobą wrzodową. Aby uniknąć nieprzyjemnego bólu w nadbrzuszu, należy często jeść pokarmy, które nie pobudzają wydzielania soków żołądkowych.
Wrzodowcy często unikają pokarmów ciężkostrawnych, co niekiedy prowadzi do zubożenia organizmu w niektóre typu białka, witamin i soli mineralnych. Takie postępowanie jest błędne – należy jeść wszystko, ale z umiarem i starannie przyprawione. Potrawy trzeba przyprawiać ziołami (zmielonym kminkiem, majerankiem, koprem włoskim, lubczykiem, natką pietruszki). Można również dodawać do potraw siemię lniane (3 razy dziennie po 1 łyżeczce) oraz sproszkowane nasienie kozieradki. Uzupełnią one ewentualne niedobory witamin oraz pomogą odnowić błonę śluzową przewodu pokarmowego.
W przypadku choroby wrzodowej zabroniony jest alkohol, kakao, palenie papierosów, picie kawy (szczególnie w ziarnkach), mocnej herbaty, napojów gazowanych, fermentowanych i musujących.
W przypadku ostrych bólów należy pić dużo ciepłych napojów, jeść od 6 do 10 małych posiłków, nie spożywać żadnych produktów surowych. Chorzy powinni również pamiętać o następujących zasadach:
– najlepsze są czerstwe pszenne bułki,
– potrawy powinny być miękkie, a po ugotowaniu roztarte tak, aby nie drażniły błony śluzowej,
– pożywienie powinno być pełnowartościowe,
– rezygnacja z potraw smażonych i wywarów mięsnych.
W Diecie dla Wrzodowców można stosować: zsiadłe mleko, dania z jaj i twarogu, gotowane mięso, pulpety z ryb i mięsa gotowane na parze, masło, cukier, miód, kasze, budynie, kisiele oraz surowe soki z owoców i warzyw. Polecany jest szczególnie sok ze świeżej kapusty i marchwi, pity 1 – 2 razy dziennie przez miesiąc.