Dieta owocowa należy do grona diet bardzo restrykcyjnych i raczej nie polecanych przez specjalistów.
Stosuje się ją przez 2 dni. Przez ten czas wolno zjeść dziennie ok. 1 – 1,2 kg owoców pod różną postacią.

Mogą być świeże, gotowane, pieczone, przetarte lub podawane jako soki. Nie można jednak nic do nich dodawać (poza śladowymi ilościami przypraw, np. cynamon do jabłek).

W ciągu 2 dni można zrzucić nawet 4 kg. Dieta owocowa oczyszcza organizm, sprawia, że brzuch robi się płaski, a cera nabiera blasku. Jednak zdaniem dietetyków jest zbyt rygorystyczna i niebezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży i nastolatków. Spowodowane jest to jej niskokalorycznością oraz niedostarczaniem żadnych wartościowych składników odżywczych.

Przykładowy jadłospis:
I posiłek – kompot z 200 g jabłek
II posiłek – sałatka ze 150 g pomarańczy i 5 g cukru
III posiłek – przecier z 300 g pieczonych jabłek i 10 g cukru
IV posiłek – sok z 200 g pomarańczy
V posiłek – 150 g startego jabłka i 5 g cukru
VI posiłek – sok ze 100 g pomarańczy i 100 g jabłek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *